Levensstijl

Waarom sporten moeilijker aanvoelt na een pauze van de sportschool

Regelmatige lichaamsbeweging is iets wat we allemaal moeten doen om onze gezondheid te behouden. Of het nu gaat om kickboksen, spinning of gewichtheffen, trainingen moeten uitdagend zijn en je in staat stellen om consistente vooruitgang te zien en te voelen. We hebben ook rustdagen nodig om spierherstel te ondersteunen om sterker te worden zonder blessures.

Maar hoe kan het nemen van een langere pauze je inspanningen om je doelen te bereiken vertragen?

3 redenen waarom sporten moeilijker aanvoelt na een pauze van de sportschool

1. Je aerobe capaciteit kan afnemen

Professionele atleten worden niet uitgesloten van rustdagen, maar zonder reguliere trainingen merken zelfs zij na 2-3 weken een afname van hun aerobe capaciteit op.

Als je een week of langer niet kunt trainen vanwege een vakantie, ziekte, blessure of iets anders waar je geen controle over hebt, merk je dat trainingen uitdagender aanvoelen dan voorheen.

Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat je van een consistente matige tot krachtige training naar inactiviteit bent overgestapt en weer terug.

woman in workout gear walking up stairs

Als je je niet goed voelt, neem dan de tijd om te herstellen en werk harder wanneer je terugkomt. Is het een volle agenda die je weerhoudt om te trainen, dan kun je zoveel mogelijk lopen, staan of de trap nemen.

2. Je kunt je schuldig voelen

Als je een tijd niet hebt kunnen sporten en je keert terug naar je normale routine, kun je je schuldig voelen of het gevoel krijgen dat je iets gemist hebt. Maar hoe intens je FOMO ook is, herinner jezelf eraan dat een tijd zonder lichaamsbeweging soms buiten je macht ligt en soms ook nodig is. Rust kan zelfs precies zijn wat je lichaam nodig had.

3. Omdat sporten een gewoonte is

Als je iemand bent die zich altijd aan een regelmatig trainingsregime houdt, kan het moeilijk zijn om die gewoonte te doorbreken. Die eerste training terug van weg geweest, herinnert je lichaam eraan hoe een verhoogde staat van activiteit voelt. Je zenuwstelsel heeft een wake-upcall nodig om je hersenen en werkende spieren op de juiste manier in te zetten.

Deze ‘schok’ kan ervoor zorgen dat je de eerste paar trainingen een aanpassingsperiode nodig hebt. Gelukkig heb je ‘spiergeheugen’, waardoor je conditie vrij snel kan herstellen.

Je lichaam went net zo gemakkelijk aan actieve dagen als aan rustdagen. Blijf op een evenwichtige manier denken en gun jezelf een pauze als het leven andere plannen heeft dan trainingsdagen. Zolang je niet definitief stopt, zal de sportschool er voor je zijn als jullie allebei klaar zijn om je relatie nieuw leven in te blazen.

Geschreven door Lisa Payne

Je Mentale Gezondheid Verbeteren met 4 Oefeningen

Levensstijl

Je Mentale Gezondheid Verbeteren met 4 Oefeningen

Oefen je mentale gezondheid met deze essentiële tips.

2022-05-03 07:33:13van Vital ProteinsVital Proteins

Vital Proteins

Schrijver en Expert