Levensstijl

Mindful eten: wat is het en waarom is het goed voor je?

Misschien heb je wel eens gehoord over mindfulness. Van het oefenen om in het heden te zijn tot het luisteren naar hoe je je voelt, én erkennen waarom je je zo voelt. Heb je al eens gehoord over mindful eten?

Wat is mindful eten eigenlijk en wat zijn de voordelen? Ontdek hier alles wat je moet weten over mindful eten, met tips om dit deel te maken van je dagelijkse eetgewoonten.

Wat is mindful eten?

Het is goed om te weten dat mindful eten niet betekent dat je een streng dieet moet volgen of dat je de hele dag door niet mag snoepen. Bij mindful eten gaat het er juist om je bewust te worden van je emoties en gedachten, en aanwezig te zijn tijdens het eten.

Ook gaat het erom de trek in eten en de triggers te erkennen en je geest te laten herkennen of je honger hebt of niet.

Dat mindful eten niet voor iedereen is weggelegd is begrijpelijk, maar er zijn veel voordelen waartoe mindful eten kan leiden, vooral voor je algehele welzijn.

Wat zijn de voordelen van met mindful eten?

Behalve dat het je emoties erkent en je helpt een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen, heeft mindful eten nog veel meer voordelen. Met mindfulness eten kan:

  • Je aanmoedigen gezondere keuzes te maken door te erkennen hoe elk soort voedsel je laat voelen na het eten ervan.
  • Je langzamer laten eten, wat je spijsvertering kan bevorderen en je sneller een vol gevoel kan geven.
  • Je tijd laten vrijmaken van alle stress en nadenken over hoe je je voelt, wat je geestelijk welzijn kan bevorderen.
  • Je aanmoedigen om meer te leren over voeding en de beste manier om je lichaam te voeden.

Mindful eten: tips

Het kan eenvoudig zijn om mindful eten te introduceren tijdens je maaltijden, maar het kan even duren voordat het echt deel uitmaakt van je eetgewoonten. Het duurt namelijk 21 dagen voordat je een gewoonte vormt, en daarom is consistentie de sleutel als je mindful eten onder de knie wilt krijgen. Volg eerst deze vier stappen om echt te begrijpen hoe je mindfulness en eten samenbrengt:

1. Aanwezig zijn

Bij de dagelijkse gang van zaken kun je vaak vrij gedachteloos worden tijdens het eten. Als je de tijd neemt om echt van je eten te genieten, zonder enige afleiding, kun je aanweziger zijn tijdens het eten en genieten van de ervaring. Het stelt je ook in staat je bezig te houden met je maaltijden en je gedachten en gevoelens na het eten te herkennen.

2. Naar je lichaam luisteren

Comforteating en overeten kunnen gemakkelijk een gewoonte worden, vooral als je gestrest, druk of verveeld bent. Maar door te luisteren naar de werkelijke behoeften en wensen van je lichaam, kun je beter beseffen of je honger hebt of niet.

Als je je afvraagt: “Heb ik honger of moet ik gewoon wat drinken?”, zul je merken dat je lichaam eigenlijk probeert aan te geven dat het uitgedroogd is in plaats van hongerig. Maar wanneer we door onze drukke agenda’s gevangen zitten, kan het best lastig zijn om dit signaal niet voor honger aan te zien. Haal in plaats daarvan een paar keer adem en sta jezelf toe na te denken over wat je echt wilt.

Maar als je maag begint te knorren, is het een goed idee om wat gezonde tussendoortjes bij de hand te hebben die je tussen de maaltijden door kunt nuttigen. Zorg ervoor dat je consequent blijft en eventuele tussendoortjes op dezelfde mindful manier nuttigt.

3. Gevarieerde voeding eten

Ook al is het heel eenvoudig om je favoriete bewerkte voedingsmiddelen te kiezen, het kiezen van verse en biologische ingrediënten zal je helpen om mindful te eten. Je gaat namelijk nadenken over hoe je ingrediënten zijn bereid en waar ze vandaan komen.

Door een verscheidenheid aan pure en duurzame voeding in je dieet op te nemen, word je je ook bewust van de verschillende voedselgroepen in je dieet en hoe die keuzes je gezondheid en welzijn kunnen ondersteunen.

Je kunt ook overwegen supplementen in je dieet op te nemen om je lichaam van extra vitaminen te voorzien, waarbij je erop let dat je lichaam de voeding krijgt die het nodig heeft. Ons assortiment collageensupplementen is de perfecte aanvulling op jouw routine:

KOOP NU COLLAGEENSHOP COLLAGEN NOW

Nog beter is het om een schepje Collageenpeptidepoeder met Neutrale Smaak toe te voegen aan een van je recepten. Het vereist geen voorbereiding, verstoort de smaak niet én is goed voor het aanvullen van je collageengehalte.

 

4. Tijd voor jezelf nemen

Neem een moment nadat je gegeten hebt om jezelf terug te brengen naar het huidige moment. Het is een geweldige manier om je bewust te worden van je gevoelens en te ontspannen, waardoor je lichaam de tijd krijgt om het heerlijke voedsel dat je net hebt gegeten te verteren. Sluit simpelweg je ogen, concentreer je op je ademhaling en maak een paar minuten de tijd vrij om je geest leeg te maken.

Als je meer manieren zoekt om je welzijn te verbeteren, bekijk dan hier onze vijf tips:

Vijf manieren om je welzijn dit jaar een boost te geven

Levensstijl

Vijf manieren om je welzijn dit jaar een boost te geven

Ontdek hoe collageen jouw welzijn kan ondersteunen.

2022-03-04 11:34:38van Vital Proteins

 Vital Proteins

Vital Proteins

Schrijver en Expert