Collageen

Wat is collageen?

Wat is collageen?

Wat is collageen? Een overzicht

Collageen is het meest voorkomende eiwit van het lichaam en geeft structuur aan ons haar, huid, nagels, botten, ligamenten en pezen. Collageen laat het haar en de huid glanzen.

Waaruit bestaat collageen? Collageen is een eiwit dat bestaat uit de aminozuren glycine, proline, hydroxyproline en arginine.

Naarmate we ouder worden en hoe meer we ons lichaam belasten, hoe groter de impact op de collageenproductie.

Collageeneiwit is anders dan wei- en caseïne-eiwit vanwege de hoge gehaltes aan aminozuren. Eiwit draagt bij aan het behoud en de groei van spiermassa.

Wat zijn de voordelen van collageen?

Wat zijn nu de voordelen van collageen? Collageen is een belangrijke bouwsteen voor de huid, aangezien deze er tot wel 70% uit bestaat. De dermis, dat de basis vormt voor de huid, is nauw betrokken bij de elasticiteit en flexibiliteit van de huid en is de belangrijkste bron van collageen.

Collageen is op meerdere manieren belangrijk voor de huid. Collageen houdt verouderende huid stevig en soepel. Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke productie van collageen in ons lichaam af, wat kan leiden tot het verschijnen van fijne lijntjes en een slappe huid. In het huidweefsel zorgt collageen voor stevigheid en elasticiteit tegelijk.

Collageen in ons lichaam

Probeer voldoende lichaamsbeweging te krijgen en gezond collageenrijk voedsel te eten – zoals bouillon, bessen, citrusvruchten, cashewnoten en gelatine.

Je kunt het van deze erkende diëtiste aannemen. Rode paprika’s bevatten veel vitamine C, wat bijdraagt aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en draagt ook bij aan een normale collageenvorming, voor een normale functie van de huid. Het kan ook helpen in de ondersteuning van het immuunsysteem.

Het aanvullen van je dieet met opneembare collageen kan echter de collageeninname verhogen.

Collageen in je gewrichten

Ligamenten, gewrichten en pezen maken allemaal deel uit van de complexe structuur van ons lichaam, dat voor een groot deel uit collageen bestaat.

Ligamenten en pezen zijn een soort bindweefsel dat botten en spieren verbindt en bij elkaar houdt. Deze weefsels – botten, ligamenten, pezen en skeletspieren – bestaan uit eiwitten, waaronder collageen.

Wat zijn de beste bronnen van collageen?

Er zijn 3 hoofdtypen collageen: type I, II en III.

Type I collageen

Type I is het meest voorkomende type collageen in het lichaam. Dit is het type collageen waar je waarschijnlijk aan denkt wanneer je het collageengehalte in jouw huid, haar of nagels op peil wilt houden. Omdat het zo veel voorkomt in het bindweefsel, zien we vaak de afname van type I collageen, resulterend in bijvoorbeeld een slappe huid, fijne lijntjes en dunner wordend haar.

Type II collageen

Hoewel het iets minder vaak voorkomt in het lichaam dan type I, is type II collageen erg belangrijk. Het is ook het hoofdbestanddeel van kraakbeen.

Type III collageen

Het derde meest voorkomende type collageen, type III, wordt meestal aangetroffen in reticulaire vezels zoals het beenmerg. Het wordt meestal naast collageen type I in het lichaam aangetroffen.

Als we ouder worden wordt de natuurlijke productie van collageen in ons lichaam minder. Als gevolg hiervan kan de huid kwetsbaar en minder elastisch worden. Misschien wil je collageensupplementen proberen, zoals onze Collageen Peptiden, Matcha Collageen en Collageen Creamers. Onze Beauty Collageen™ -productlijn bevat ook hyaluronzuur dat de huid en je schoonheidsroutine een boost geeft.

Werkt collageen wel echt?

De beoordelingen van gebruikers zeggen alles! Een snelle scan van onze productrecensies (welk product dan ook!) toont duizenden reviews van mensen die regelmatig ons collageen aan hun dagelijkse routine toegevoegen. Voordelen van collageen zijn bijvoorbeeld mooi haar, huid en nagels! Het komt allemaal neer op regelmatig gebruik, zoals het toevoegen van collageen aan koffie en smoothies. Dit is wat mensen bijvoorbeeld zeiden:

Mijn huid voelt van binnen en van buiten mooi aan! Het is een geweldig product.

Het is voor mij onmisbaar en de beste aanvulling op elke smoothie!

Ik gebruik dit product nu 6 maanden en ik heb een groot verschil gemerkt in mijn huid, haar en nagels. Ik voeg het ’s ochtends toe aan mijn eiwitshake, voordat ik naar de sportschool ga!

Hoe gebruik je Collageen van Vital Proteins?

Collageen van Vital Proteins bevat 18 aminozuren. Het wordt gekenmerkt door de dominantie van glycine, proline en hydroxyproline, die ongeveer 50% van het totale aminozuurgehalte vertegenwoordigen. De glycine- en prolineconcentratie is 10 tot 20 keer hoger dan in andere eiwitten.

Als het gaat om het toevoegen van opneembaar collageen aan je dieet, voegen Vital Proteins fans graag een schep collageen poeder toe aan hun ochtendkoffie of smoothie. Vooral onze Collageen Peptiden zijn erg veelzijdig omdat ze een neutrale smaak hebben en geurloos zijn. Ook zijn ze gemakkelijk verteerbaar en oplosbaar in koude of hete vloeistoffen – de aanbevolen portie is twee schepjes per dag (de dosis staat op het etiket van Collageen Peptiden). En hoewel collageen toevoegen aan je favoriete drankje voor velen een must is, kun je collageen ook aan heel veel recepten toevoegen.

Wat zijn collageenbouwers?

Collageenbouwers zijn een goede optie voor mensen die een plantaardig dieet volgen, maar ook op zoek zijn naar een boost van de natuurlijke collageenproductie in hun lichaam. Wat zijn dat, collageenbouwers? Dit zijn simpelweg voedingsstoffen die de productie van collageen ondersteunen, maar zelf geen collageen bevatten. Denk aan producten die vitamine C bevatten (zoals onze Collageen Beauty Glow™ en Skin Boost™!), deze worden beschouwd als bouwstenen van collageen. Vitamine C draagt zeker bij aan een normale collageenvorming.

Collageen beavt een overvloed van de drie aminozuren die je in veel andere voedingsmiddelen (glycine, proline en hydroxyproline) niet in noemenswaardige hoeveelheden vindt. Proteine draagt bij aan het behoud en de groei van spiermassa.

Geschreven door Grace Gavilanes

De vele voordelen van collageen

Collageen

De vele voordelen van collageen

2021-01-13 15:17:31van Vital ProteinsVital Proteins

Vital Proteins

Schrijver en Expert