Collageen

Wat zijn de verschillende soorten collageen?

Wat is de functie van collageen? Dit eiwit speelt een essentiële rol speelt in vele onderdelen van het lichaam, waaronder onze huid, haar, nagels, botten, pezen en ligamenten. Maar wist je dat er meerdere soorten collageen bestaan?

We hebben een gids samengesteld die diep ingaat op alle verschillende soorten collageen. Met deze gids kun je bepalen welk type collageen je in jouw dagelijkse routine moet opnemen.

Wat doet collageen voor je lichaam?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en is voor velen een onmisbaar onderdeel geworden van hun schoonheids- en wellnessroutines. Dit onmisbare eiwit bestaat uit meerdere aminozuren (glycine, proline, arginine en hydroxyproline) en kan helpen structuur te geven aan je huid, haar, nagels, gewrichten, botten, ligamenten en pezen. Naarmate we ouder worden, begint de hoeveelheid collageen in ons lichaam langzaam af te nemen. Velen voegen daarom collageensupplementen toe aan hun routine.

BEKIJK ONZE COLLAGEENSUPPLEMENTEN

Hoe wordt collageen gevormd?

Het proces van ons lichaam om collageen te vormen heet collageensynthese. Het omvat het afbreken van voedingseiwit in meerdere aminozuren wanneer het voedsel verteerd wordt. Houd er rekening mee dat het de specifieke mix van glycine, proline, arginine en hydroxyproline aminozuren is die collageen anders maakt dan andere eiwitten, zoals bijvoorbeeld wei-eiwit.

Wat zijn de verschillende collageentypes?

Vital Proteins Collagen Peptides

Als we aan collageen denken, denken we er gewoonlijk aan als één soort. Er zijn echter vele soorten collageen. De belangrijkste drie daarvan zijn type 1, type 2 en type 3. Deze verschillende soorten collageen kunnen het lichaam binnenkomen via je dieet of door middel van collageensupplementen, een nog eenvoudigere manier om jouw collageenniveau op peil te houden.

 Het verschil tussen de verschillende soorten collageen:

  • Type 1: Collageen type 1 is de meest voorkomende soort collageen in het lichaam. Wat is de functie van collageen type 1? Het helpt bij het aanpakken van fijne lijntjes, het verbeteren van de hydratatie van de huid, het helpen herstellen van de spieren, gewrichten en botten, en het versterken van je haar en nagels. Als gevolg van de vele rollen die dit type collageen speelt, is het essentieel om het in jouw dieet op te nemen.
  • Type 2: Hoewel dit type minder overvloedig aanwezig is dan type 1, is collageen type 2 nog steeds een structureel bestanddeel van jouw skeletsysteem, waaronder je kraakbeen, bindweefsel en gewrichten. Dit type collageen, dat perfect is voor mensen met een actieve levensstijl, bestaat uit lange identieke ketens van aminozuren die een dicht netwerk van vezels vormen. Deze bieden vering aan je gewrichten en voorzien je kraakbeen van stevigheid en elasticiteit.
  • Type 3: Het op een na meest voorkomende type collageen. Wat doet collageen type 3? Het ondersteunt de structuur van je spieren, organen en slagaders. Dit type wordt doorgaans gevonden in reticulaire vezels, zoals het beenmerg, en kan verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van de elasticiteit en hydratatie van de huid.

Wat is het beste type collageen?

Elk type collageen is verantwoordelijk voor verschillende delen van het lichaam, wat betekent dat er niet één specifiek type collageen is dat beter is dan een andere. De meest voorkomende collageentypes in ons lichaam zijn echter collageen type 1 en type 3, die meer lichaamsdelen en functies ondersteunen dan collageen type 2.

Wij hebben een reeks verschillende collageensupplementen die je kunt proberen om jouw collageenniveau te ondersteunen naarmate je ouder wordt. Ons populairste collageensupplement is Collageen Peptiden Poeder, verkrijgbaar in een heerlijke vanillesmaak. Ga je liever voor een product dat de smaak van je eten of drinken niet verandert? Probeer dan onze versie met neutrale smaak.

Ontdek hier meer over collageen:

Wat is collageen?

Collageen

Wat is collageen?

2021-01-14 14:47:07van Vital ProteinsVital Proteins

Vital Proteins

Schrijver en Expert